tiistai 29. joulukuuta 2015

"Maailman myydyin iltasatu" testissä

Saamme perheystävältä aina ihania kirjalahjoja, ja tänä jouluna paketista löytyi tällainen "nukutussatu":Takakansi lupaili kyseessä olevan peräti maailman myydyin iltasatu, joka tainnuttaa kaikenikäiset kukkujat unten maille. Tällainen pitch sai todellakin uteliaisuuteni heräämään, samoin kuin sadun kuvailu "meditatiiviseksi". Kirjoittaja on ruotsalainen NLP-master ja käyttäytymistieteilijä Carl-Johan Forssén Ehrlin. Arvioin siis, että kyseessä on pikemminkin työkalu kuin kirjallinen elämys.

Ennakko-oletus osui oikeaan: kun aloin lukea tekstiä lapselle, huomasin että yksinkertainen tarina on tässä toisarvoinen. Se on ikään kuin kehikko johon on ripustettu erilaisia hypnoottisia suggestioita, jotka kutsuvat nukahtamaan. Mielenkiintoista! Lapsi huomasi kyllä heti, että tässä on jotain erikoista. Hän katsoi minua skeptisesti, kun tekohaukottelin ohjauksen mukaisesti ja hoin tekstissä siellä täällä toistuvia suggestioita. Lapsi kuitenkin tyytyi huonoon selitykseeni, että tämä nyt on tällainen vähän erilainen satu.

Noin kolmannen aukeaman kohdalla tunsin motorisesti melko levottoman lapsen rauhoittuvan ja rentoutuvan kainalooni. Vielä tuli jokin kysymys ja kummeksuva katse NLP-tyyppisten hokemien kohdalla. Viidennen aukeaman kohdalla hän kääntyi kyljelleen, kasvot seinää kohti. Näin ei ole käynyt koskaan aikaisemmin, ja aloin jo pohtia voisiko lapsi todella nukahtaa sadun aikana ensimmäistä kertaa elämässään.

Kirjan kuvitus on Irina Maunusen,

No ei sentään. Satu loppui, olimme edelleen molemmat valveilla, mutta hyvin rentoutuneita. Viiden minuutin sisällä iltalauluista ja -pusuista lapsen huoneesta kuului vain unista tuhinaa.

Satua on luettu tämän jälkeen pariin otteeseen, lähes samanlaisin tuloksin. Itse tarina on kuitenkin niin heppoinen, ettei se riitä pitämään viisivuotiaan mielenkiintoa yllä. Pidämme siis pienen tauon ja kaivamme opuksen myöhemmin esiin,

Mikä on siis kokonaisarvioni "maailman myydyimmästä iltasadusta"? Jos iltaisin esiintyy rauhattomuutta, suosittelisin ehdottomasti kokeilemaan, onko tästä apua. Itse en ole koskaan pitänyt tavoiteltavana, että lapsi nukahtaisi sadun aikana vaan päinvastoin oppisi itse nukahtamaan kun hänelle on luotu siihen edellytykset. Eli rentoutunut ja turvallinen olo. Siinä(kin) tämä kirja toimii varsin hyvin - pienen lapsen kanssa ehkä jatkuvassakin käytössä.

Koska kyseessä on kansanvälinen bestseller, siitä löytyy paljon arvioita ja mielipiteitä blogeissa ympäri maailmaa. Englanninkielisen version kannessa oleva "kirjailijat eivät ole vastuussa teoksen vaikutuksista lapseen" -disclaimer on pelästyttänyt joitakin, ja kritiikkiä on tullut sadun tylsyydestä ja jonkun mielestä kauhuelokuvamaisesta (!) tunnelmasta.

Hyvä neljän testiperheen arvio löytyy Daily Mailin jutusta, johon voi tutustua jos haluaa kuulla enemmän kuin tämän yhden kokemuksen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti