sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kesälukemista: Simply well - neljä askelta terveyteen

En varmaan ole ainoa, jonka pöydänkulmalle on kertynyt vino pinoja kirjoja, jotka on tarkoitus ahmaista kesälomalla. Koska yksi tavoitteistani tänä kesänä oli kokea tylsistymisen tunne, yritin pitää ohjelmoinnin minimissä ja raivata aikaa rauhallisille puuhille. Tylsistymisessä en ole vielä onnistunut... Mutta kirjoja olen saanut luettua jo muutaman kappaleen. Ja vielähän on kesää jäljellä :)

Yksi vuoroaan odottanut teos oli kiropraktikko, hyvinvointivalmentaja Kristian Ekströmin Simply well - Neljä askelta terveyteen. Koska Ekströmiä ovat kehuneet niin monet luottamustani nauttivat hyvinvointialan ammattilaiset, päätin ostaa kirjan vaikka se onkin ns. yleisteos. Tykkään nimittäin yleensä lukea johonkin tiettyyn aihepiiriin syvällisemmin pureutuvia kirjoituksia.Kirjan neljä teemaa - liike, lepo, mieli ja ravinto - kattavat terveyteen vaikuttavat ihmiselon puitteet varsin kokonaisvaltaisesti. Ensin tuntui siltä, etten ole kohderyhmää: nämä ovat perusasioita, jotka totta kai jo tiedän ja huomioin. Mutta mutta. Kuinka paljon meilta kaikilta jää toteen panematta ja arkeen iskostamatta tapoja ja tottumuksia, joiden tiedämme tekevän meille hyvää? Ja sen sijaan tulee lipsahdettua vanhoihin haitallisiin ratkaisuihin tai ihan rehellisesti unohtamaan se uusi, parempi tapa toimia.

Jos haluaa elämänsä pysyvästi paremmaksi, siinä ei auta kuin kertaus - ja juuri näiden perusasioiden, koska niillä on suurin vaikutus. Ekströmin kirjassa mukavaa ovat faktojen sekaan ripotellut asiakaskertomukset sekä konkreettiset toimintaehdotukset. Arvostan myös erittäin laajaa lähdeluetteloa, kokemusperäisen tiedon lisäksi vahva teoriapohja on näissä asioissa välttämätön.

Tässä blogikirjoituksessa tarkemmin käsittelemäni lepo-osio käy läpi unen tarkoitusta, rakennetta, vaikutusta ja erityisesti sen vaalimista. Luvun alusta löytyy kätevä to do -lista, josta voi tarkistaa, mitä hyvää unenlaatua edistäviä elementtejä arjesta löytyy. Listalla on samoja aiheita, joita itsekin pidän lähes pyhinä ja joista olen Nukahtamossakin paasannut, esimerkiksi iltavalaistuksen merkitys, unirytmin tasaisena pitäminen, rauhoittavat iltarituaalit jne. Nämä unen rakennuspalikat käydään myös yksitellen ja yksityiskohtaisesti läpi.


Palikat paikoilleen. Kuva: Geoff

Uskon, että yllättävän moni uniongelma johtuu siitä, että jokin tai jotkin näistä perusasioista ei ole kunnossa. Esimerkiksi moni saattaa viimeiseen asti kieltää kofeiinin pitkäkestoisen vaikutuksen hermostoonsa - haluaa uskoa, että kahvia voi huoletta juoda aamuisin koska niinhän "kaikki" tekevät. Sama pätee älylaitteiden räpläämiseen iltaisin: jos se aiheuttaisi uniongelmia, "kaikkihan" kärsisivät unettomuudesta! Ikävä tosiasia on, että tämä mystinen "kaikki" on olemassa vain mielessämme. Reagoimme kaikki ärsykkeisiin omalla tavallamme. Mikä ei yhdellä vaikuta millään lailla, voi laittaa toisen kehon ylikierroksille.

Yksi Ekströmin peruspalikoista unen edistämiseksi on ruokailun rytmin ja laadun optimointi.
Häneen ohjeistuksensa mukailee muistelemaani ranskalaista sanontaa: syö aamulla kuin kuningas, lounaalla kuin prinssi ja illalla kuin köyhä. (Viisaus, joka on kyllä ajan saatossa ilmeisen unohtunut; Ranskassahan ryystetään aamupalaksi kuppi espressoa ja myöhäinen illallinen on päivän pääateria...) Ok, tässä voin vetää rastin ruutuun ja vakuuttaa eläväni sananlaskun mukaisesti - myös Ranskassa ollessani :).

Iltapalaksi Ekström ei yllättäen suosittele unettomuuslääkärien suosikkia, puuroa, vaan kehottaa välttämään suurta määrää hiilihydraatteja neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa. Erityisessä pannassa on hiilarien ja rasvan yhdistelmä, joka nostaa kehon stressitasoja. Levollista unta kaipaavien kannattaa tähdätä verensokerin tasaisena pitämiseen, mihin Ekström suosittaa helposti sulavaa proteiinia ja "hyviä hiilihydraatteja": esimerkiksi kalaa ja kalkkunaa sekä vihanneksia, marjoja tai hedelmiä. Lihan tryptofaani saattaa edistää melatoniin eritystä ja kasvisten hiilarit taas auttavat ko. aminohappoa pääsemään helpommin aivoihin.

Iltapalan koostumuksesta olen kuullut ja lukenut myös täysin päinvastaisia näkemyksiä. Koska itse haluan mennä nukkumaan täysin kylläisenä (etten vain herää yöllä nälkään), mutten vatsa täynnä (ettei närästäisi), päivän viimeisen ruokailun on tärkeää olla sopivanlainen. Tällä hetkellä iltapala on yleensä hyvin hiilaripitoinen, esimerkiksi riisipuuroa ja heraa/riisiproteiinia ja marjoja. mutta täytyypä kokeilla karpimpaa vaihtoehtoa.

Tuumasta toimeen. Hiilariköyhempi iltapala syntyi heraproteiinista, mustikoista, hunajasta ja manteleista (joissa niissäkin tryptofaania).
Summa summarum, suosittelen Ekströmin kirjaa kaikille, jotka kokevat jonkinlaisen haasteen kokonaishyvinvoinnissaan. Kirjan tehtävälistojen avulla on helppo kartoittaa, ovatko perusasiat kunnossa. Ja jos eivät, miten niitä lähdetään vinssaamaan paremmalle tolalle.

Kirja loppuu kauniisiin sanoihin: "Toivon, että kun saavutat jotakin positiivista, annat sen kiertää auttamalla muitakin: kannustamalla, jakamalla tietoa, tukemalla kiittämällä." Just näin!

Hyvää sadekesän jatkoa ja siihen mukavasti liittyviä lukuhetkiä toivottaen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti