tiistai 17. helmikuuta 2015

UnivalmennusOn todella monia tapoja lähestyä univaikeuksia, mistä tämäkin blogi on osoituksena. Tilanne voi joskus tuntua siltä, että kaikki kivet on käännetty. Elämä ei enää suju ilman unilääkkeitä – tai edes niiden avulla.

Kiinnostuinkin valtavasti, kun ystävä vinkkasi uudesta Univalmennus-palvelusta. Tässä konseptissa nähdäkseni ainutlaatuista on paitsi kokonaisvaltainen lähestymistapa myös muoto. Ohjelma toteutetaan nettivalmennuksena (joko ryhmälle tai henkilökohtaisesti) joten se ei vaadi asumista tietyllä paikkakunnalla.

Otin heti yhteyttä valmennuksen kehittäjään Timo Kettuseen. Univalmennuksen taustalla on Timon omakohtainen kokemus vakavasta unihäiriöstä, josta hän kertoo kärsineensä kahden päivän ikäisestä lähtien.

”Vuorokausirytmi oli aivan sekaisin; olisin vain nukkunut päivät ja valvonut yöt.”

Aikuisiällä voimareservit alkoivat loppua, kun unettomista öistä palautuminen ei enää onnistunut. Timo opiskeli farmaseutiksi ja terveystieteiden maisteriksi (ihmettelen millä paukuilla!), kävi töissä ja urheili. Lopulta tuloksena oli uupumus ja mahdollisesti lievä aivovauriokin valvomisen seurauksena.

Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu: 35 vuoden etsinnän jälkeen ongelman syy löytyi aivojen dopamiinijärjestelmän epätasapainosta. Tämä havaittiin sattumalta erään lääkkeen harvinaisen sivuvaikutuksen ansiosta. Jotta kaikkien muiden samassa jamassa olevien ei tarvitsisi odottaa samanmoista sattumaa kohdalleen, Timo päätti paneutua asian tutkimiseen ja tiedon jakamiseen.

”Univalmennuksessa käydään läpi myös perintötekijöiden ja hormonitoiminnan vaikutusta uni-valverytmiin. Oikeilla ja oikeaan aikaan nautituilla ruoka-aineilla ja lisäravinteilla voi olla merkittävä vaikutus unen laatuun.”

Lisäksi aiheina ovat muun muassa valon merkitys, uniergonomia ja -hygienia sekä unettomuuden takana mahdollisesti olevat psykologiset syyt.

Tarvittaessa Timo ohjaa asiakkaansa aiheeseen perehtyneen lääkärin hoitoon, jolloin voidaan harkita myös lääkehoitoa – joka tähtää siis ongelman ratkaisemiseen, ei oireen eli unihäiriön douppaamiseen.

Ensimmäinen neljän viikon ryhmävalmennus on parhaillaan puolessa välissä. Kyselin alustavia kuulumisia, ja Timon mukaan useampi täysin kroonistuneesta unihäiriöstä kärsivä on jo kertonut selkeistä muutoksista. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää ongelmaan pysyvän ratkaisun.

Valmennuksen seuraava kierros käynnistyy 6.huhtikuuta. Vaikka itse nukun tällä hetkellä (ja toivottavasti vielä huhtikuussakin) kuin tukki, aion ehdottomasti osallistua, jos ei muuta niin rakkaudesta lajiin. Luvassa lisää raporttia univalmennuksesta Nukahtamossa ennen seuraavaa kurssia ja sen aikana/jälkeen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti