sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Piikkimatolla makoilua

Lojuuko kaapin perukoilla takavuosien hittijoululahja, piikkimatto? Ota hyvä ihminen se käyttöön. Olin jotenkin onnistunut unohtamaan itsekin, miten loistava apuväline rentoutumisessa ja sitä kautta nukahtamisessa matto onkaan.

Itselläni on käytössä tällainen karvalakkimalli OBH Nordicalta, matto + niskatuki. 

Se tunne, kun piikkien aiheuttava kipu väistyy ja lihakset antavat jännityksistä periksi, on huikea. Muutaman käyttökerran jälkeen iho tottuu, eikä kipua tunnu enää alussakaan.

Mitä siinä oikein tapahtuu? Mattovalmistajien mukaan piikit aktivoivat akupisteitä, mistä koituu monenlaisia hyötyjä. Verenkierto vilkastuu ihoalueella, toisaalta syke hidastuu ja sykevälin vaihtelu kasvaa eli hermosto rauhoittuu. Näin siis yhden mattovalmistajan tutkimuksen mukaan (luin aiheesta täältä).

Karlstadin yliopiston puolueeton tutkimus ei tosin havainnut juuri mitään hyötyä piikkimaton käytöstä. Sen ei todettu auttavan sen paremmin kiputiloihin kuin unettomuuteen. Kunnes tutkimusta tehdään lisää, tämäkin on jälleen kerran uskon asia. Tai pikemminkin oman kokemuksen.

Meikäläisellä piikkimatto toimii hyvin sekä lihasjännitysten lievittämisessä, jännityspäänsäryn ehkäisyssä että rentoutumisessa = nukahtamisen edistämisessä. 

Jossain vaiheessa hankintalistalla (tai eikös tämä olisi lähes retro joululahjatoive vajaan vuoden päästä!) on vähän vaativampi matto, jossa on paksummat, harvemmat ja pidemmät piikit. Sellaisia löytyy ainakin Cura Compilta (kuva alla). Kuulen mielelläni jos jollakin on kokemuksia - millainen on verrattuna pikkupiikkisiin malleihin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti