keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Paras nukutusvinkkini leikki-ikäisille

Olen kuullut huhua, että jotkut lapset nukahtavat tuosta vain. Vauvana, taaperona, tarhaikäisenä. En tiedä mitä elohopeaa olen raskausaikana tietämättäni nauttinut, mutta meillä nukkumaanmeno on ollut enemmän tai vähemmän haasteellista melkein alusta asti.

Olen kyllä lukenut Kuinka kasvattaa bébéni ja jopa viettänyt osan lapsuudestani Ranskassa, jossa lapset eivät häiritse vanhempiaan iltakiukutteluilla tai yöheräämisillä. Kyse ei siis mielestäni ole siitä, että olisin överihurahtanut kiintymyysvanhemmuuteen ja että lapsentahtisuus olisi jäänyt pysyväksi ohjenuoraksi. Varmasti olen sössinyt monta asiaa tällä(kin) kasvatuksen saralla, mutta uskon myös, että lapsissa on suuria eroja. Kuten meissä aikuisissa.

Onko teilläkin joskus tällaiset iltatunnelmat? Kuva: Nikki McLeod

Siispä olen kovin innoissani löydettyäni vielä iltasatua ja unilaulujakin kivemman rituaalin, josta muistuttamalla iltapesu sujuu sukkelasti ja lapsi tuntuu suorastaan iloitsevan yöpuulle menosta. Sänkyyn jääminen kertalaakista on lisääntynyt huimasti, kun ennen sängyssä majaili joinain iltoina pieni vieteriukko-aikuisenpompottaja.

Kyseessä on, tadaa: SATUHIERONTA! Oletko kuullut siitä? Minä ainakaan en ollut ennen vanhempien mindfulness-kurssia, johon raahasin marraskuun väsyttämät luuni. Suurkiitos vinkistä kurssin vetäjälle, Heli Mäkelälle.

Satuhieronta kuvataan sille omistetulla sivustolla näin:

"Satuhieronta on tarinoiden, satujen ja mielikuvien yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Menetelmä on lapsilähtöinen, luova ja helposti arkeen sovellettava. Satuhieronnan kautta niin lapset kuin aikuiset ovat saaneet positiivista vahvistusta kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, sekä tavan rentoutua ja hengähtää yhdessä."

Käytännössä homma menee näin: satua kertoessa sen tapahtumat piirretään käsillä vartalon selkäpuolelle. Esimerkiksi erilaiset sääilmiöt, kissan pihanpoikki kulkemiset tai linnun oksalle istahdukset. Yksinkertaisen nerokasta!

Kuva: Vakas

Jos teilläkin asuu esimerkiksi supervilkas pojanviikari, jonka käsitys läheisyydestä on hurja paini, tämä on loistava tapa lisätä kosketusta arkeen. Äitihän sylittelisi vaikka illat pitkät, mutta "ei nyt kerkee kun on nää pikkuautot".

Satuhieronta-sivustolta löytyy lisäinfoa, ja sähköpostilistalle liittymällä saa heti ilmaisen sadun. Pian on tulossa kokonainen kirja. Aion ehdottomasti ostaa sen pojalleni joululahjaksi. Sieltä voisin poimia satuja "päiväkäyttöön", ja suosikkisatu olisi edelleen vauhdittamassa iltarauhoittumista. Toki näitä voi keksiä ihan omasta päästäkin.

P.S. Kurssilla pääsin itsekin satuhierottavaksi ja se oli ihanaa! Eli miksipä eivät aikuisetkin voisi joskus kertoa toisilleen vaikka päivän kuulumisia tällä menetelmällä. Meidän kulttuurissa kaikki (teko)syyt koskettaa kannattaa ottaa käyttöön...

2 kommenttia:

  1. Wau, tosi hienoa, että teillä satuhieronta on toiminut hyvin nukutustilanteissa! Olen menossa reilun viikon päästä satuhierontaohjaaja -koulutukseen ja olen aivan innoissani tästä teemasta. Linkkasin tämän kirjoituksesi Kasvun Taian fb-sivulle.

    Mukavaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
  2. Oi, mahtavaa! Kurssi on varmasti tosi antoisa!

    VastaaPoista