tiistai 25. marraskuuta 2014

Kuinka suorittaa unensa pilalle

Nyt tuli luettua todella viisaita sanoa Hidasta elämää -blogin puolella. Petri Hiissa sanoittaa kirjoituksessaan loistavasti, miten unensa voi pilata hyväunisuutta suorittamalla.

Olen toki sitä mieltä, että tieto nukahtamiseen ja unenlaatuun vaikuttavista asioista on kullanarvoista. Muutenhan ei Nukahtamoakaan olisi olemassa. Kaikki asiantuntijat, joiden kanssa olen keskustellut, toistavat, että monella univaikeuksista kärsivällä on oikeastaan ongelmana unen priorisointi. Ei esimerkiksi osata tai malteta noudattaa säännöllistä unirytmiä tai sulkea päätelaitteita ajoissa illalla.

Kuva Stuart B

Mutta. Siinä vaiheessa kun perusasiat on tiedossa ja käytössä, niiden noudattamisesta voi tulla osa ongelmaa tai jopa sen aiheuttaja. Kun tietää, miten pitäisi toimia, voi iskeä stressi jos jonain iltana tätä Master Plania ei ole mahdollista noudattaa. Toisaalta jos tekee kaikki toimenpiteet millintarkasti - koska tänä yönä on pakko saada nukuttua, muuten en selviä huomisen vaativista tehtävistä - riskinä on, että alkaa puristaa rattia. Ja sehän tiedetään, miten hyvin uni silloin tulee silmään.

Kun aloin kirjoittaa Nukahtamon juttuja ja aiempaa systemaattisemmin kokeilla eri vinkkejä ja toimintatapoja, pohdin seuraako siitä väistämättä nukkumisen suorittaminen. Toistaiseksi aihepiirin käsittely on onneksi lähinnä innostunut eikä ole sotkenut unikuvioita. Yritän olla tarkkana sen suhteen, tuntuuko joku kikka lisävään suorittamista ja kontrollintarvetta. Silloin joko luovun siitä tai yritän ottaa rennomman asenteen.

Kuva Benjamin Watson

Kuten Petri Hiissa kirjoittaa: "Muista, että elämä toteutuu harvoin sellaisena kuin ajattelet sen toteutuvan. Päässäni pyörinyt yön pitkä elokuva ei toteutunut sellaisena kuin kuorensa mukana sängyssä pyörivät aivoni sen käsikirjoittivat. [Seuraavan päivän] tapaaminen meni nimittäin hyvin siitä huolimatta, että olin nukkunut alle pari tuntia. Opinpa taas luottamaan, että elämä kantaa."

Samaisen läksyn olen saanut minäkin eteeni kerta toisensa jälkeen. Kun vaan muistaisi sen silloin keskellä yötä!

Petrin kirjoittama tarina löytyy täältä. Suosittelen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti