tiistai 11. marraskuuta 2014

David Wolfen kanssa isänpäivän vietossa

Menopaussi valvottaa tunnetusti, mutta superfoodguru David Wolfella on siihen hoitokeino. Kuten vähän kaikkeen muuhunkin; tällä puhtaan, kasvisvoittoisen ruokavalion sekä vaihtoehtohoitojen puolestapuhujalla on paitsi valtavasti tietoa ja näkemystä myöskin sana hallussaan aitoon jenkkityyliin.

Puoli kiloa päivässä, tiedetään! Wolfen mukaan näiden ravinteet jäävät kuitenkin usein imeytymättä. Kuva: Marc Roberts

Wolfen Euroopan-kiertue koukkasi sunnuntaina Helsingin kautta (kiitos Raakapuodille järjestelyistä!). David Wolfella on monesta asiasta varsin radikaaleja näkemyksiä, erityisesti vastakkainasettelu perinteisen ja vaihtoehtoisen lääketieteen välillä tuntuu olevan hyvin vahvoilla hänen ajattelussaan. Sieltä voi sitten kukin poimia sen, mikä omasta mielestä hyvältä tuntuu. Itse arvostin sitä, että valituissa aiheissa mentiin varsin syvälle kemiallisia kaavoja myöten, kuitenkin niin ymmärrettävällä ja viihdyttävällä tyylillä, että blondikin pysyi kärryillä.

Uniasioista ei puhuttu kovinkaan paljoa. Nukahtamon hattu päässäni poimin kuitenkin seminaarista muutaman mielenkiintoisen pointin, jotka vaikuttavat joko nukkumiseen ja/tai vireystason tasapainottamiseen. Tulkintani ovat täysin omiani, joten niihin kannattaa suhtautua varauksella, ei faktoina :)

1) Värikkäät kasvikset pelastavat terveytesi. Tarkemmin sanottuna antioksidanttirikkaat pigmentit. Kannattaa syödä monipuolisesti kaikkia värejä - luonnon huikein ja harvinaisin taidonnäyte on sininen pigmentti, jonka kemiallinen kaava on moninkertaisesti kompleksisempi kuin vaikkapa keltaisen. Sinistä löytyy tietysti villimustikasta! Huippuarvosanat terveellisyydestään saa myös violetti punajuuri.
David Wolfen kirja aiheesta, The Color Cure, ilmestyy keväällä 2015. Suomeksi väreistä voi lueskella vaikkapa Elämäntavat-blogin postauksesta.

Siunattu sininen? Kuva: Daniel Kulinski

2) Öljyä, pureskele, kuumenna. Edellä mainitut arvokkaat ainesosat eivät valitettavasti juurikaan imeydy, jos ne joutuvat ruoansulatuselimistöön liian isoina paloina ja ilman rasvaa. Esimerkiksi tomaatin punainen lykopeeni on rasvaliukoinen ja jää yli 95-prosenttisesti imeytymättä, jos tomaatti syödään sellaisenaan. Paras tapa nauttia kasvikset onkin smuutin muodossa ja öljyn, avokadon tai muun rasvan höystämänä. Imeytymistä voi vielä tehostaa lämmittämällä ruokaa hieman ruumiinlämpöä kuumemmaksi. Eli jes, suosikkini kasvissosekeitto on parasta mahdollista ravintoa!

3) Syö suklaata. Ei yllätä, että raakasuklaan lähettiläänäkin profiloitunut Wolfe hehkutti kaakaon terveysvaikutuksia. Kuulemma maailman pitkäikäisimpien ihmisten ruokavalioiden yhteinen nimittäjä on, että he ovat syöneet paljon suklaata. En tiedä oliko tämä vitsi vai fakta ravitsemustieteen maisterin tutkimusdatasta :) Niin tai näin, minua itseäni ei tästä tarvitse vakuuttaa, sillä kaakao eri muodoissaan on merkittävä osa omaa ruokavaliota rasvan, kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähteenä. Ja tässä maailmassa olisi yksi järjissään säilynyt äiti vähemmän, jos suklaata ei olisi pikkulapsiajan valvomisissa ollut saatavilla.

Ja sitten se menopaussi (+ andropaussi). Kuumat aallot kiusaavat (myös) yöaikaan... Unettomuus vaivaa muuten vaan... Voin kuvitella, että se on täyttä helvettiä, ja edessä meikäläiselläkin sitten joskus. David Wolfe puhui paljon progesteronista eli keltarauhashormonista, jonka taso elimistössä pysyy normaalioloissa stabiilina toisin kuin heilahtelevaiset estrogeeni ja testosteroni. Kuumat aallot johtuvat estrogenin ja progesteronin suhteen epätasapainosta ja siksi Wolfe suositteli vaihdevuosioireisiin (lukuisten lääkinnällisten yrttien ohella) hoidoksi progesteronivoidetta. Sitä levitetään pieniä määriä paikallisesti. Hän suosittaa samaa hormonia myös vanhemmille miehille, jotka ovat huolissaan ikääntymisen vaikutuksista terveyteensä: Wolfen mielipide on, että naiset elävät miehiä pidempään tämän hormonin vuoksi. Disclaimerina todettakoon, että kaikkien kannattaa toki käydä mittauttamassa hormonitasapainonsa ennen kuin ryhtyy itseään lääkitsemään.

Edit 10.1.2015: Kyselin progesteronivoiteiden perään ja ainakin Ruotsista löytyy:

Kumpi meistä näyttää enemmän siltä, että on valvonut edellisen illan salsabileissä?
Minä taidan - johtuneeko siitä että minun pirskeissäni ei ollut raakasuklaatarjoilua, toisin kuin Davidin iltamissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti