sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sinivaloa leikkaavat lasit – täsmäase iltoihin ja öihin

Nykyluolamiehen nuotio taitaa olla led-tv:n ruutu. Harmi vain, että valon sävy on piristävää, päinvastoin kuin tulen...
Kuva: Kirsten

Aivan ensimmäiseksi: hifistelyvaroitus.

Jos olisin itse lukenut tämän postauksen vuosi sitten, olisin kuollut nauruun ja pitänyt kirjoittajaa aivan tärähtäneenä. Mikäli kärsit univaikeuksista muttet pysty hämärtämään valaistusta aivan optimaalisesti iltaisin, koska esimerkiksi perheenjäsenilläsi on eri rytmi tai haluat välillä tuijotella telkkaria tai muita ruutuja, suosittelen lukemaan eteenpäin.

Kuten kirjoitin aiemmassa postauksessani, aivan oleellista unensaannin ja unen laadun kannalta on poistaa illoista unihormonin tuotannon tehokas sabotoija: sinivalo. Sitä saamme yltäkylläisesti kaikista moderneista päätteistä eli tv:n, tietokoneen, tabletin ja kännykän ruuduista.

Hyvä ensiapu on asentaa laitteisiin f.lux-sovellus, joka kellertää valon automaattisesti kun vuorokausi alkaa kallistua iltaa kohti. Miinuksena on, että telkkareihin ei noin vain appeja asennella, ja moni haluaisi kuitenkin rentoutua illalla juuri television ääressä. Kodin valaistus voi sekin olla varsin piristävää. Mieleeni tulee lääkäri Ville Aholan näkemys, että valo vaikuttaa virkeyteemme lääkkeen lailla ja siksi sen annostuksen pitäisi olla yhtä tarkkaa.

Päätin siis tilata, puoliksi vitsillä, oranssit sinivaloa leikkaavat lasit. Lueskelin vähän amerikkalaisia keskustelupalstoja, joissa raportoitiin hinnoista ja laaduista, ja päädyin sitten tällaisiin pokiin. Löytyy ainakin USA:n ja UK:n Amazonista. Hinta näyttää olevan 8 dollarin ja 15 punnan välillä plus toimituskulut.

Uvexin sinivaloa leikkaavat lasit, Kuva Amazon
Tunti-pari ennen nukkumaanmenoa lasit päälle, ja voi olla huoleti sinivaloaltistuksen suhteen. Kuten kuvitella saattaa, nämä näyttävät aika jänniltä ja saattavat aiheuttaa hilpeyttä perheenjäsenissä. Itse muistutan lähinnä NRA:n mestariampujaa – siinä määrin, etten kehtaa laittaa tänne edes kuvaa :)

Valitettavasti lasit eivät toimi silmälasien kanssa, mutta sellaisiakin vesioita löytynee. Myöskin joissain aurinkolaseissa on oranssinsävyinen linssi, mutta se saattaa olla muuten liian tumma.

No, toimivatko Uvexit?

Pokat ovat olleet minulla nyt käytössä pari kuukautta. En ole huomannut mitään selkeää väsyttävää vaikutusta kuten jotkut raportoivat, mutta maailman värjäytyminen rauhoittavan kellertäväksi vaikuttaa yleisfiilikseen varmasti. Koska minun perushaasteeni (ja voimavaranikin toki) on korkea energiataso ja vireystila, otan mielelläni kaikki kikat käyttöön jotka auttavat laskemaan kierroksia. Tämä on varmaankin halvimmasta ja helpoimmasta päästä, koska ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä.

Liekö taikauskoa tai ei, näin keinovalojen sesonkina eli pimeän vuodenajan jyllätessä en uskalla tavallisina arki-iltoina olla käyttämättä laseja. Rutiiniksi on myöskin muodostunut se, että nappaan lasit silmille jos joskus herään yöllä niin, että joudun laittamaan valot päälle ja lueskelemaan. Myös useina öinä toistuvat lapsen pissatusreissut hoituvat lasit silmillä, jotta en havahtuisi liikaa.

Jos haluat vähän huumoria iltoihisi ja keinon suojella ah niin tärkeää melatoniinintuotantoasi, kannattaa kokeilla. Olisi mukava kuulla, jos jollakin on selkeitä kokemuksia puolesta tai vastaan!2 kommenttia:

  1. Jenkeistä saisi oikein patentti-suojattuja filttereitä jos haluaa premiumia saada tuotteistetusta blokkauksesta: http://www.circadian.com/solutions-services/zirclight-technology.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Jos olisin vuorotyöläinen, panostaisin tässä asiassa varmaan parhaaseen mahdolliseen laatuun.
    Saitilta löytyi myös havainnollinen selostus sinivalon vaikutuksesta aivoihin: http://www.circadian.com/todays-challenges/light-exposure-at-night/role-of-blue-light.html


    VastaaPoista