perjantai 24. lokakuuta 2014

Iso pomo valvoo

"Rahoitus on se osa-alue, jonka ääressä tämänkin pöydän ympärillä on viime yö istuttu", sanoo huippujuristi, toimittajan mukaan pirteänä.
"Nukun aina lyhyet yöunet, mutta nukun ne hyvin", ilmoittaa suuryrityksen johtaja talouslehdelle, joka kyselee toiko palkkaneuvotteluiden ratkeaminen paremmat yöunet.

Nämä sitaatit osuivat silmään hiljattain ja ovat mielestäni osoitus siitä, että myytti unen toisarvoisuudesta elää edelleen. Kovat jätkät eivät haaskaa aikaansa turhaan sängyssä makoiluun. Riittävän levon merkitystä toiminta- ja päätöksentekokyvylle ei tunnusteta.


Yötöissä? Kuva: Amboo

Räikein esimerkki ovat erilaiset tupo-, hallitus- ja muut neuvottelut. Niissä tehdään oikeasti isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat enimmillään koko kansakunnan elämään. Minusta on todella ikävä ajatus, että nuo päätökset tehdään rättiväsyneinä poskettoman valvomisen jälkeen, verensokeritkin pullankiskomisesta sekaisin. Onko niin, että se joka kestää valvomista parhaiten, saa runnottua näkemyksensä läpi?

Vihlaisua aiheuttaa myös lääkärien päivystyskäytäntö. Viime viikkoina tuttavapiiriin on osunut niin monta tapausta, joissa kuolemanväsynyt lähes vuorokauden valvonut lääkäri on tehnyt pahan hoitovirheen. En syytä näitä lääkäreitä, koska tiedän tasan tarkkaan mikä on oman hienomotoriikkani taso jos yöunet ovat jääneet välistä. Jos porkkanan kuoriminenkin on haastavaa, skalpelliin tarttumista en halua edes ajatella. Miksi toimistotyöläisen työaika on 7,5 tuntia mutta elämän ja kuoleman kysymyksiä ratkovalla se voi olla jopa vuorokauden tai ylikin? Onko tämä järkevä käytäntö?

Toivoisin, että jatkuvasti ja monin tavoin osoitettu unen tärkeys tunnustettaisiin vihdoinkin, ihan kaikilla areenoilla. Se, että priorisoi ja puolustaa tarvetta laadukkaaseen ja riittävään yöuneen pitäisi olla vahvuuden, ei heikkouden merkki.

Nyt tarvitaan ay-pamppu, valtakunnansovittelija, huippukirurgi, suuryrityksen johtaja tai joku muu valvomisen ammattilainen tekemään unen merkitykselle saman kuin Alex Stubb teki liikunnan hyödyllisyydelle. Kuka uskaltaisi sanoa, että välttää kaikkia työasioita kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa jotta olisi työaikanaan parhaassa mahdollisessa iskussa?

Sitä odotellessa, ollaan me tavikset hyvien unien ambassadöörejä. Kyllä ne päättäjätkin joskus tajuaa, että supermiehen ja -naisen esittäminen vie energiaa eikä tuo sitä.

Kaikki eläimet nukkuvat. Tuskin huvikseen tai laiskuuttaan. Kuva: Tambako

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti