lauantai 6. syyskuuta 2014

Onko unettomuus periytyvää?

Syntymälahjana hyväunisuus. Voiko geenilotossa paremmin käydä? Kuva Amanda Tipton

Meidän suvusta löytyy herkkäunista sakkia sen verran kuin perimätietoa aiheesta on, eli neljän sukupolven verran. Merkkejä tästä on saattanut olla näkyvissä jo aivan vauvasta lähtien.

Keskusteluni Työterveyslaitoksen tutkijan Mikael Sallisen kanssa vahvistaa asian: herkkäunisuus eli alttius univaikeuksille periytyy kyllä. Löysinkin TTL:n ja Helsingin yliopiston taannoin tekemän tutkimuksen, jossa oli mukana peräti 12500 suomalaista. Sen mukaan periytyvyys on kohtalaisen voimakasta, vähän unihäiriöstä riippuen. Koko tutkimuksen Sleep Journalista voi lukea täältä.

Onko tässä kysymys opitusta "taidosta" vai ihan elimellisestä taipumuksesta, joka siirtyy geeneissä eteenpäin? Sallisen mukaan kyse on myös jälkimmäisestä, vaikka mallioppimisen merkitystä ei ole syytä vähätellä. Meillä on kaikilla omanlainen vireystasomme: toisilla on niin sanotusti antennit höröllään ja reaktiokynnys ärsykkeisiin matalampi, ja tämä näkyy valveajan lisäksi myös yöaikaan. Rentoutuminen nukkumaan mennessä voi olla tällöin haastavampaa, ja herkkäuninen havahtuu helpommin hereille unisyklin kevyemmissä vaiheissa.

Lueskelin, mitä aiheesta löytyy uniaiheisista blogeista maailmalta. Myöskin sisäinen rytmi ilmeisesti periytyy, eli aamu- tai iltavirkeys tulee meille annettuna perimän kautta, kertoo professori Colin Espie Sleepio-palvelunsa blogissa. Kuten kaikki sitä yrittäneet tietävät, aamu-unisen on yhtä vaikea muuttaa omaa rytmiään kuin sen, jota alkaa jo iltaysiltä haukotuttamaan. 

Myös Espie puhuu luontaisesta vireys- tai reaktiivisuustasosta, joka niin ikään mahdollisesti periytyy. Tuntuuhan se maalaisjärjellä ajateltuna loogiselta, vaikka ei olekaan aivan tavatonta, että rauhallisille vanhemmille syntyy valtavan vilkkaalla temperamentilla varustettu lapsi.

Joka tapauksessa tämä periytyvyyden todennäköisyys tuntuu minusta vanhempana tavallaan harmilliselta, mutta toisaalta helpottavalta. Jos muiden lapset nukahtavat laakista ja nukkuvat heräämättä 12 tuntia ei välttämättä johdukaan siitä, että heidän vanhempansa olisivat tehneet jotain toisin tai näyttäneet jotenkin parempaa mallia. Huoh! 


Kuva: Dan McKayEi kommentteja:

Lähetä kommentti