torstai 11. syyskuuta 2014

Hyvä vai paha kahvi? + voimakahviresepti

Sallittu pahe. Entäs unettomalle? Kuva: Ian Ransley

Kahvin hyödyistä ja haitoista tuntuu pukkaavan keskenään ristiriitaisia tutkimustuloksia harva se päivä. Iltapäivälehtien vakiokamaa – suomalaisia kiinnostaa kahvi. Aika suurella varmuudella myös sinua, joten otetaanpa selvää.

Koululääketiedettä edustava Terveyskirjasto sanoo (tiivistettynä) näin: kahvi sisältää kofeiinia, joka vaikuttaa adenosiini-nimisen yhdisteen aineenvaihduntaan kehossa. Seuraa hetkellistä piristymistä, virkistymistä ja tarkkaavaisuuden kasvua. Ok, tuttu juttu. Mutta ainakin meikäläisen yllättivät pitkäaikaisten, myönteisten terveysvaikutusten lista:  kahvi parantaa lähimuistia, lievittää ja ehkäisee Parkinsonin tautia, vähentää diabetesriskiä ja suojaa maksaa. Osa myönteisistä terveysvaikutuksista perustuu kofeiiniin, osa muihin kahvin sisältämiin yhdisteihin.

Haitoista mainitaan hetkellinen verenpaineen kohoaminen ja pitkällä aikavälillä pannukahvin vaikutus LDL-kolesterolin kasvuun. Tässä yhteydessä erityisen relevantti haittavaikutus on kofeiinin vaikutus unettomuuteen. Tämä ei tarkoita, ettei uniongelmainen voisi juoda kahvia, mutta HUOM! puoliintumisaika täytyy ottaa huomioon. Suomeksi sanottuna aika, minkä kofeiinin poistuminen verestä kestää. Luulen, että tämän aliarvioiminen aiheuttaa monella univaikeuksia.

"[1-2 kupin aiheutta kofeiinipitoisuus veressä] on suurin noin puolen tunnin kuluttua juomisesta ja se puoliintuu 5–6 tunnissa."

Siis puoliintuu, ei vielä katoa. Tästä voit laskea (tai pistää Up coffee -iPhone-sovelluksen laskemaan puolestasi), että jos juot pari-kolme kuppia kahvia iltapäivän aikana, nukkumaan mennessä veressä on vielä kofeiinia. On varmasti paljon ihmisiä, joiden nukahtamiseen tämä ei vaikuta tuon taivaallista. Jos kuitenkin kärsit univaikeuksista, ratkaisu voi olla niinkin simppeli kuin kahvinjuonnin ajoittaminen aamupäivään. Keksi iltapäivään jokin muu piristys: happihyppely, pala tummaa suklaata, hedelmä, taukojumppa. 

Entäs se aamukahvi? Sehän oli sallittu? Kyllä vain. Siihen minulla on ehdotus, johon jopa minä, kofeiiniherkkä kahvinkarttaja, joskus turvaudun kun haluan virkeyttä ja kylläisyyttä tihkuvan aamiaisen.Tämän voi muuten tehdä myös kofeiinittomaan kahviin, jos aineesta tulee yhtä ylivirittynyt olo kuin minulla yleensä. 

Juoman nimi on VOIKAHVI. Täältä löytyy alkuperäinen Dave Aspreyn resepti, alla hieman muunneltu versio. Kahvijuoma on noussut aikamoiseen suosioon Suomessakin, joten jos et ole vielä kokeillut, suosittelen. Erityisesti nuutuneisiin aamuihin.


Melkein kuin latte, eikö vain? Kuva: Riku Uski

Aamun voimakahvi

1 kupillinen laadukasta kahvia
1 rkl suolatonta voita
1 rkl kookos- tai MCT-öljyä
(+ muutama tippa steviaa, ripaus kanelia tai vaniljaa)

Pyöräytä blenderissä tai käytä maidonvaahdotinta.

Ainesosissa ratkaisevaa on korkea laatu. Eli kahvin pitäisi olla mahdollisimman vähätoksiinista (esim. yllämainitun Dave Aspreyn kahvi tai Suomessa paahdettu Warrior Coffee) ja vastajauhettua. Voissa plussaa on luomulaatu ja maun vuoksi suolattomuus.

Lopputulos näyttää lattelta ja maistuu yllättävän hyvälle! Juoma kuulemma käynnistää rasva-aineenvaihdunnan ja ainakin se pitää todella pitkään verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä. TJEU!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti