tiistai 26. elokuuta 2014

Mitä on unettomuusepidemian taustalla?

Noin vuosi sitten havahduin siihen, että eriasteisista univaikeuksista kärsii lähes jokainen ystävistäni. Tuskinpa kaveripiirini on erityisen sairaalloinen – eikä olekaan, jos katsotaan tutkimustuloksia katsotaan. Eri lähteiden perusteella univaikeuksista kärsii kolmasosa tai jopa puolet väestöstä, varsinaisen unettomuusdiagnoosin tunnusmerkit täyttyvät 4–22 prosentilla (esim. tämä jenkkitutkimus tai tämä suomalaislähde).

Unettomuuden yleisyydestä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, haluan ajattella ettei tätä tarvitse ottaa annettuna ja normaalina. On luonnollista, että joissain elämän kuohuissa uni ei tule silmään. Kun on rakastunut, kun edessä on jännittävä tapahtuma opiskelun, työn tai yksityiselämän puolella. Mutta krooniset tai ajoittain invalidisoivat univaikeudet tuntuvat piinaavaan ihmisiä aivan liikaa.

Nihkeät, ryppyiset, vanuneet lakanat. Hieno homma - paitsi jos niissä on vain pyöritty unettomana. Kuva: Tom Small

Minulla on paljon avoimia kysymyksiä, joihin haluan tässä blogissa pureutua. Onko unettomuus yleisempää kuin ennen? Onko tietotyö, tai info- ja viihdetulva pistänyt aivomme sekaisin niin, että unensaanti häiriintyy? Vai onko ongelma ollut aina yhtä yleinen, nyt siitä vain on lupa puhua? Onko tahtomaton valvominen ihan normaali juttu, joidenkin kehon ja mielen tapa reagoida, no, elämään – ja se vain on sietämätöntä aikansa optimoivalle nykyihmiselle?

Periytyykö taipumus univaikeuksiin niin kuin minun suvussani näyttää tapahtuvan? Onko kyseessä opittu malli vai neurologinen erityispiirre? Ja jos kyseessä on opittu malli, miten ihmeessä voisin auttaa vauvasta asti katkonaisesti nukkunutta lastani oppimaan paremmat unitaidot?

Mikä on ruokavalion merkitys? Auttaako aikuisten kotiunikoulu? Erilaiset lääkkeelliset ja lääkkeettömät menetelmät?

Haluan myös oppia tietämään, ketkä valvovat eniten ja miksi. Miehet, naiset, lapset, vanhukset, tietotyöläiset, vuorotyöläiset... Ketä kansantauti erityisesti koskettaa ja mikä siihen on syynä. Entä miten eri kulttuureissa nukutaan? Vaivautuvatko rennot lattarit murehtimaan ongelmiaan yön pimeinä tunteina, vai osaavatko he relata meitä ugreja paremmin? Entä miten nukutaan kulttuureissa, joissa yhteisö ei määrittele niin tarkasti, milloin ihmisten tulee olla hereillä, joissa kaikki ei pyöri nine-to-five -pohjalta?

Ihailen suunnattomasti kissojen kykyä ottaa nokoset missä ja milloin vain. Kuva: Caroline

Näihin ja moniin muihin kysymyksiini toivon löytäväni vastauksen tai edes valistuneen arvauksen. Koska tieto on valttia. Ja joskus jo pelkkä tieto voi rauhoittaa, lohduttaa ja sitä kautta helpottaa ongelmaa.

Blogin tärkein tavoite on kuitenkin löytää keinoja unettomuuden ehkäisyyn ja hoitamiseen. Koska jatkuvasti tai säännöllisesti toistuvana se on, kuten edellä todettiin, täyttä helvettiä. Maailmasta löytyy valtavasti yönsä hyvin nukkuvia ihmisiä, ja osa heistä on joutunut ja onnistunut oppimaan tuon taidon. Minäkin olen yrityksen ja erehdyksen kautta saanut jo monen monta toimivaa työkalua pakkiini, ja nykyään nukun yöni pääosin makeasti. Tutkimusmatka jatkukoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti